Banca Centrală Europeană (BCE) a redus politică monetară la un nivelul minim record de 0,05%!

banca-central-europeana-euro-reutersConform publicației Financial Times, programul de împrumuturi prin care băncile vor primi finanţări mai ieftine ca să suplimenteze creditarea către consumatori face parte din pachetul de măsuri pentru stimularea economiei adoptat de BCE în luna iunie. În acest sens, BCE va iniţia şase operaţiuni de refinanţare, până la finalul anului viitor, valoarea totală a împrumuturilor acordate de BCE putând ajunge până la 1.000 miliarde euro, în condiţiile în care băncile vor suplimenta creditarea în regiune.

Avantajul creditelor oferite de BCE este că băncile pot împrumuta la dobânzi scăzute, costul împrumuturilor fiind legat de rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare. La începutul lunii septembrie, BCE a coborât dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15%.

În contextul în care inflaţia din zona euro se află la nivelul de 0,3%, cel mai scăzut din ultimii cinci ani, iar economia din regiune a stagnat, oficialii BCE speră că implementarea primului val de operaţiuni de refinanţare pe termen lung va avea efectul de stimulare economică anticipat de analişti.

În acest sens, pe lângă oferirea de credite ieftine, BCE are în plan şi cumpărarea de obligaţiuni garantate cu active. În cazul în care măsurile BCE funcţionează, moneda euro va scădea, ceea ce va conduce la o accelerare a exporturilor şi a inflaţiei, importurile în regiune devenind mai scumpe.

Sursă: mediafax

Views – 2401

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.