Modalitatea de calcul a CASS-ului pentru veniturile din chirii. Exemple practice

De la data de 1 ianuarie 2014, contribuabilii care obtin venituri din chirii trebuie sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS). In materialul urmator este prezentata modalitatea de calcul a CASS-ului pentru veniturile realizate din chirii, in toate situatiile prevazute de legislatie.

Potrivit reglementarilor aflate in vigoare, baza lunara de calcul al CASS o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

Mai mult, baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut.

Cu alte cuvinte, baza de calcul pentru contributia de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mica de 850 lei – salariul minim brut valabil de la 1 ianuarie 2014 si nici mai mare de 11.490 lei – de cinci ori salariul mediu brut (n.r. castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru 2014 este de 2.298 lei, astfel ca 2.298 lei x 5 = 11.490 lei).

Mai exact, suma asupra careia se va aplica cota de 5,5% a contributiilor de asigurari sociale de sanatate nu va fi mai mica de 850 lei, dar nici nu va depasi 11.490 lei.

In aceste conditii, o persoana, care va obtine doar venituri din chirii si nu va avea niciun fel de cheltuieli ocazionate de aceste venituri, va plati CASS in valoare de cel putin 46,75 lei(5,5%*850=46,75 lei).

De asemenea, in aceste conditii, suma maxima care poate fi platita la santate nu poate depasi 631,95 de lei(5,5%*11.490=.631,95 lei)

Modalitea de calculul a CASS-ului pentru veniturile obtinute doar din chirii

Tinand cont de dispozitiile aflate in vigoare, baza de calcul pentru cota CASS de 5,5% este:

  • in sistem forfetar: 75% din venitul brut;
  • in sistem real: diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale;
  • norme de venit: valoarea anuala a normei de venit, raportata la cele 12 luni ale anului.

Optiunea pentru oricare dintre aceste sisteme de impozitare va  apartine desigur contribuabilului. Contribuabilul isi va exprima aceasta optiune prin intermediul

declaratiei 220, declaratie care se completeaza si se  depune de persoanele fizice care realizeaza venituri din desfasurarea unor activitati independente, cedarea folosintei bunurilor (cu exceptia arendelor), activitati agricole, silvicultura si piscicultura.Totusi, in ceea ce priveste impunerea pe baza normelor de venit, pentru aceasta varianta de impunere se poate opta doar daca activitatea desfasurata de contribuabil se numara printre cele incluse pe lista activitatilor care pot fi impozitate pe baza de norma de venit. Lista cu activitatile si nivelul normelor de venit sunt actualizate anual de catre Ministerul Finantelor si Directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Potrivit specialistilor, o persoana care obtine doar venituri din chirii va calcula CASS astfel:

In sistem forfetar:

Venitul anual din chirii = 10.000 RON
Baza de calcul = 10.000 RON – (25% * 10.000 RON) = 7.500 RON
CASS datorat = 5,5% * 7.500 RON = 412,5 RON
Impozitul datorat = 16% * 7.500 RON = 1.200 RON

In sistem real:

Venitul anual din chirii = 10.000 RON
Cheltuieli efectuate in scopul obtinerii veniturilor = 2.000 RON
Baza de calcul CASS = 10.000 RON – 2.000 RON = 8.000 RON
CASS datorat = 5,5% * 8.000 RON = 440 RON
Impozitul datorat = 16% * (10.000 RON – 2.000 RON – 440 RON) =16%* 7560= =1.209,6 RON

Norme de venit:

De ex. pentru inchiriere in scop turistic (cod CAEN 5520: Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata)
Norma de venit (Bucuresti, S1, zona 0) = 20.000 RON
CASS datorat = 5,5% * 20.000 RON = 1.100 RON
Impozitul datorat = 16% * 20.000 RON = 3.200 RON

  Madalitatea de calcul a CASS-ului pentru alte tipuri de venituri realizate pe langa cele din chirii

Potrivit modificarilor aduse de OUG nr. 88/2013 in Codul fiscal, contributia de asigurari sociale de sanatate se datoreaza de la 1 ianuarie 2014 pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor indiferent daca persoana care realizeaza aceste venituri obtine si venituri din salarii sau asimilate salariilor.Astfel, chiar daca o persoana obtine venituri din desfasurarea unei activitati dependente si angajatorul plateste contributii sociale, pentru veniturile obtinute din cedarea folosintei bunurilor acea persoana va datora de la 1 ianuarie 2014 contributia de asigurari sociale de sanatate. In continuare, nu se datoreaza contributie de asigurari sociale (pensii) pentru aceste venituri.

Regulile de calcul pentru stabilirea CASS doar pentru veniturile obtinute din chirii se aplica si pentru contribuabilii care realizeaza si alte tipuri de venituri pe langa cele din chirii.O singura diferenta se afla in ceea ce priveste plafonul minim. Astfel, persoanele care obtin si alte tipuri de venituri nu mai trebuie sa plateasca un minim de 46,75 lei contributie CASS pe luna aferent veniturilor din chirii in masura in care CASS platit pentru toate veniturile obtinute este mai mare decat aceasta suma (5,5% din 850 lei reprezentand salariul minim brut pe tara in anul 2014).

In ceea ce priveste plata CASS de catre nerezidentii care obtin venituri din chirii in Romania,acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile obtinute din chirii deoarece nu isi au domiciliul in Romania.

Potrivit  Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, asigurarea sociala de sanatate este facultativa pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla temporar in tara.

Astfel, potrivit Legii 95/2006, daca o persoana nu domiciliaza in Romania, nu are obligatia de a inchieia o asigurare sociala de sanatate. Intrucat nerezidentii, in conformitate cu prevederile Codului fiscal, nu au domiciliul stabilit in Romania acestia nu datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate deoarece aceste persoane nu au obligatia de a se asigura in sistemul national al asigurarilor de sanatate, a punctat sursa citata.

    Plata contributiei de sanatate

   Adrian Serban, supervising senior Tax Advisory Mazars, a explicat, intr-un interviu, ca persoanele care obtin venituri din inchirierea imobilelor vor realiza in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.

Aceste plati efectuate anticipat in cursul anului vor fi stabilite de organele fiscale printr-o decizie de impunere pe baza declaratiei de venit estimat/norma de venit (n.r. formular 220) sau a declaratiei privind venitul realizat (n.r. formular 200), dupa caz.

  Foarte Important! Fiscul a lansat deja in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea modelului Deciziei de impunere privind platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor (formularul 650).

In decizia de impunere emisa de ANAF baza de calcul a CASS va fi evidentiata lunar, iar plata contributiei va fi efectuata de catre contribuabil trimestrial, pana pe data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Cei care realizeaza venituri din chirii vor trebui sa parcurga o serie de pasi pentru achitarea CASS. Potrivit specialistului de la Mazars, contribuabilii vor trebui sa:

  • depuna declaratia privind venitul realizat,
  • astepte decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate,
  • achite contributia conform datelor din decizia de impunere.

Ec. COMANESCU ADINA-CRISTIANA

 

 

Views – 1797

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.