Modificarile aduse la legea Pensiilor in 2014
Legea pensiilor a fost actualizata de mai multe ori pe parcursul anului 2013, iar cea mai recenta modificare fiind operata chiar la inceputul acestui an. Una dintre cele mai importante schimbari aduse de aceasta, este faptul ca pensia de invaliditate se acorda indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate. Totodata, pentru persoanele care s-au pensionat intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013, indicii de corectie vor avea alte valori, dupa ce un act normativ in acest sens a intrat in vigoare chiar spre finalul anului trecut. O alta noutate este, si cresterea varstei de pensionare la femei, insa momentan documentul care prevede acest lucru nu a fost publicat in Monitorul Oficial.
1) Valoarea punctului de pensie in 2014
Valoarea punctului de pensie a crescut cu aproape 30 de lei de la inceputul lui 2014, dupa cum a anuntat Casa Nationala de Pensii Publice intr-un document publicat pe pagina sa de internet. Potrivit acestui document, valoarea punctului de pensie in 2014 este de 790,7 lei, fata de 762,1 lei, cat a fost anul trecut. Majorarea punctului de pensie a fost anuntata inca din luna noiembrie a anului trecut, cand Ministerul de Finante a publicat proiectul bugetului pe 2014. Cresterea a luat in calcul rata medie anuala a inflatiei (3,33%) si 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut(0,43%).
Casa Nationala de Pensii mai precizeaza ca indicele de corectie acordat persoanelor care isi deschid drepturile de pensie incepand cu data de 1 ianuarie 2014 este de 1,07.
In ceea ce priveste ajutorul pentru insotitor, acesta se calculeaza ca 80% din valoarea unui punct de pensie. Potrivit CNPP, incepand cu data de 1 ianuarie 2014, cuantumul indemnizatiei pentru insotitor in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate este de 633 de lei.
2) Cei care au lucrat in grupa I vor beneficia de reduceri importante la varsta de pensionare
Varsta standard de pensionare se reduce pentru persoanele care au lucrat in grupa I de munca, potrivit legii 380/2013, ca a intrat in vigoare la 2 ianuarie 2014. Mai exact, cei care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la varsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti in conditii speciale, dupa cum a declarat ministrul muncii, Mariana Campeanu, la inceputul acestei luni.
Astfel, conform reglementarilor, pentru un stagiu de cotizare realizat in grupa I de munca de 6 ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de munca, scaderea va fi de 8 ani, in timp ce pentru 26 de ani si peste 26 de ani de munca, varsta standard de pensionare scade cu 13 ani.
Potrivit ministrului muncii, numarul celor care ar urma sa beneficieze de aceste schimbari este de 20.000: “Este foarte greu de stabilit, pentru ca sunt dosare si acestea trebuie depuse. Nu le avem in evidenta. Dintr-un calcul estimativ pe care l-am facut la minister nu cred ca vor depasi 20.000”, a spus Campeanu, citata de presa centrala.Oficialul a mai mentionat, ca noile reglementari nu se vor aplica retroactiv, astfel ca de reducerea la varsta de pensionare vor beneficia doar cei care isi vor depune de acum incolo dosarele de pensionare.
Legea nr. 380/2013, aplicabila deja, mai stabileste ca, in vederea reducerii varstelor de pensionare, perioadele de vechime in munca realizate in grupa a II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite.
Noile reglementari aduse la legea pensiilor modificata la sfarsitul anului trecut prin Legea 380/2013, si publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842, din 30 decembrie 2013 stabilesc ca persoanele care au lucrat in grupa I de munca inainte de 1 aprilie 2001 vor fi incadrate in conditii speciale.Acest lucru inseamna ca aceste persoane vor beneficia de o reducere de trei ani la varsta de pensionare pentru fiecare sapte ani munciti in aceasta grupa, dupa cum a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, citata de presa centrala.
Concret, potrivit legii aflate deja in vigoare, pentru un stagiu de cotizare realizat in grupa I de munca de 6 ani, varsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de munca, scaderea va fi de 8 ani, in timp ce pentru 26 de ani si peste 26 de ani de munca, varsta standard de pensionare scade cu 13 ani.
Conform legii pensiilor, din grupa I de munca fac parte locurile de munca din mai multe domenii, dintre care:
- unitatile miniere, pentru personalul care isi desfasoara activitatea in subteran cel putin 50% din timpul normal de munca in luna respectiva;
- activitatile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I si II de expunere la radiatii;
- activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
- aviatia civila
- activitatea din sectoarele care utilizeaza materii explozive, pulberi si munitii
- activitatea din locurile de munca incadrate in categoriile de risc radiologic III si IV din centrale nuclearoelectrice, unitati de cercetare-dezvoltare in domeniul nuclear, unitati de fabricare a combustibilului nuclear, unitati de tratare si depozitare a deseurilor radioactive, instalatii radiologice si alte instalatii nucleare
- activitatea desfasurata in subteran la constructii hidrotehnice de tuneluri, de galerii, precum si de centrale electrice subterane, la exploatari din cariere prin tuneluri si galerii
- activitatea desfasurata in subteran: lucrari de constructii, intretinere si reparatii de tuneluri, de cai ferate, drumuri, precum si galeriile aferente, cu adancimi mai mari de 8 m
- activitatile desfasurate in subteran in cadrul metroului
- activitatea de exploatare portuara desfasurata de docheri si de docheri-mecanizatori
- activitatea desfasurata de personalul navigant din unitatile de transport maritim si fluvial, care lucreaza in sala masinilor de pe navele maritime si fluviale cu capacitate de peste 600 CP
- lucrari permanente sub apa la suprapresiune: scafandri si chesonieri
- activitatea desfasurata de personalul de pe platforme marine
- activitatea desfasurata de personalul care lucreaza in exploatari forestiere: fasonatori, corhanitori, funicularisti, tractoristi, conducatori de tractoare articulate forestiere, sortatori
3) Varsta de pensionare la femei va creste pana la 65 de ani
Legea pensiilor urmeaza sa mai fie modificata in perioada urmatoare astfel incat varsta de pensionare la femei sa fie de 65 de ani, dupa ce Guvernul a aprobat in 4 decembrie 2013 un proiect de lege in acest sens. “Proiectul de Lege aprobat de Guvern reglementeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Aceasta masura urmeaza recomandarea de tara transmisa de catre Comisia Europeana”, se mentioneaza in documentul de presa transmis de Executiv la acea data. Aceasta in conditiile in care, in prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei.
Concret, documentul prevede urmatoarele: “Art. 53 – (1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare”.
Majorarea varstei de pensionare la femei va incepe in 2033 si se va aplica in primul rand femeilor nascute intre anii 1969 si 1970, care vor iesi la pensie la varsta de 64 de ani. Din anul 2035 femeile nascute incepand cu anul 1971 vor iesi la pensie la varsta de 65 de ani.Reglementarile adoptate de Executiv in luna decembrie a anului trecut modifica, totodata, si stagiul minim de cotizare, astfel ca acesta va creste de la 13 ani, cat e in prezent, la 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. De asemenea, stagiul complet de cotizare va ajunge la 35 de ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.
Atingerea acestor stagii se va realiza printr-o crestere graduala, conform esalonarii stabilite de legislatia pensiilor. In acest sens, tabelul complet ce cuprinde varstele de pensionare si stagiile de cotizare a fost modificat corespunzator de Ministerul Muncii si poate fi consultat
4) Noi indici de corectie pentru cei pensionati intre 1 ianuarie 2011 – 22 ianuarie 2013
Pentru persoanele pensionate intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013, indicii de corectie vor avea alte valori, potrivit OUG nr. 113/2013 . Concret, actul normativ stabileste ca indicii de corectie pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat intre 1 ianuarie 2011 si 22 ianuarie 2013 sa fie urmatorii:
- 1,12 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 – 31 decembrie 2011
- 1,17 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis intre 1 ianuarie 2012 – 22 ianuarie 2013.
Noii indicii au fost stabiliti dupa o decizie a Curtii Constitutionale
OUG nr.1/2013 a completat prevederile Legii pensiilor, stabilind ca, in situatia in care, la data majorarii valorii punctului de pensie, indicatorii in raport de care se determina valoarea punctului de pensie nu pot fi comunicati, potrivit legii, de catre Institutul National de Statistica (INSSE), valoarea punctului de pensie sa se majoreze anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat. Astfel, punctul de pensie pentru 2013 a fost indexat cu 1,06, fiind stabilit la o valoare de 762,1 lei, fata de 732,8 lei, cat a fost in 2012.
Pe 29 octombrie 2013, CCR a decis ca este neconstitutional articolul III din OUG nr. 1/2013, deoarece legile pot fi aplicate numai pentru dispozitii viitoare. Acest articol prevede ca:
- In anul 2013 indicele de corectie care se aplica punctajului mediu anual determinat este 1,06;
- Indicele de corectie de mai sus se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011;
- In situatia persoanelor ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011, indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a OUG nr. 1/2013.
Ca urmare a acestei decizii, indicele de corectie de 1,06 se aplica doar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis dupa data intrarii in vigoare a OUG nr.1/2013, respectiv data de 23 ianuarie 2013, iar persoanelor al caror drept la pensie s-a deschis incepand cu luna ianuarie 2011 pana la data de 23 ianuarie 2013 sa li se aplice dispozitiile art.170 din Legea nr. 263/2010, potrivit unui comunicat de presa al CCR.
Conform declaratiilor facute de reprezentantii Ministerului Muncii, aproximativ 210.000 dintre persoanele care ar fi avut dreptul la pensie in perioada 1 ianuarie 2011 – 23 ianuarie 2013 au introdus cereri de pensionare, adica si-au materializat acest drept.In aceste conditii, Ministerul Muncii va trebui sa recalculeze si sa aplice noii indici pentru cele 210.000 de pensii, incepand cu data de 7 noiembrie 2013.
5) Cum se acorda pensia de invaliditate incepand cu 1 aprilie 2013?
Legea nr. 37/2013, intrata in vigoare la data de 1 aprilie 2013, a modificat legea pensiilor astfel incat pensia de invaliditate sa se acorde indiferent de stagiul realizat, in toate cazurile in care beneficiarul a fost incadrat in grad de invaliditate. Aceasta desi vechile dispozitii in materie stabileau ca persoanele ce si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente ce nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate doar daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.
Din primavara anului 2013, alineatul care defineste sintagma “stagiu de cotizare necesar” a fost abrogate. Totusi, sintagma “in raport cu varsta” nu a fost eliminata complet din legea pensiilor. Mai precis, ea va deveni o conditie pentru acordarea stagiului potential.Concret, CNPP a aratat ca, potrivit regulilor aplicabile din 1 aprilie 2013, persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate li se acorda stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta.CNPP a mai precizat ca toate cererile inregistrate incepand din 1 aprilie 2013 la casele teritoriale de pensii sunt solutionate conform normelor legale in vigoare la data deschiderii drepturilor de pensie.
Legea pensiilor a fost modificata recent, dupa ce un act normativ in acest sens a fost adoptat recent de Parlamentul Romaniei si publicat in Monitorul Oficial. Este vorba despre Legea nr. 37/2013 pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 12 martie 2013, intrat in vigoare in 1 aprilie 2013.Actul normativ aduce cateva schimbari la nivelul stagiului de cotizare a persoanelor incadrate in gradul I sau II de invaliditate. Astfel, pana in prezent, Legea pensiilor stabilea ca persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate doar daca au realizat stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta.
Stagiu de cotizare necesar – perioada de timp, in functie de varsta, in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru obtinerea unei pensii de invaliditate – extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
De la 1 aprilie, insa, nu mai conteaza acest stagiu de cotizare necesar in raport cu varsta, alineatul care defineste sintagma fiind abrogat de Legea nr. 37/2013. Practic, conform actului normativ intrat recent in vigoare, de pensia de invaliditate vor beneficia toti cei care realizeaza stagiul de cotizare.
Stagiu de cotizare – perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii; – extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
Pe de alta parte, stagiul de cotizare in raport cu varsta va determina acordarea sau nu a stagiului potential.
La stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat ca diferenta intre stagiul complet de cotizare si stagiul de cotizare realizat pana la data acordarii pensiei de invaliditate. Stagiul potential rezultat nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordarii pensiei de invaliditate pana la implinirea varstei standard de pensionare, la care poate solicita pensie pentru limita de varsta. – extras din Legea pensiilor nr. 263/2010
Concret, conform noilor prevederi, persoanele care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca si sunt incadrate in gradul I sau II de invaliditate vor primi stagiul potential doar daca au realizat, la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca, stagiul de cotizare in raport cu varsta. Puteti consulta in fisier atasat un tabel explicativ in acest sens.
Prevederile mentionate mai sus nu existau in forma initiala a actului normativ. Astfel, Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost inregistrat la Parlamentul Romaniei in anul 2011 si adoptat de Senat, prima camera sesizata. Forma adoptata de senatori stabilea urmatoarele:
- Bolnavii de tuberculoza ar putea beneficia de pensia de invaliditate
Conform proiectului de act normativ, art. 68 din Legea pensiilor, care stabileste categoriile de persoane ce beneficiaza de pensia de invaliditate, se modifica si va avea urmatorul cuprins: “Art. 68. – (1) Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
b) neoplaziilor, schizofreniei si SIDA, TBC;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca”
Cei 10 parlamentari initiatori sustineau, in expunerea de motive, ca tuberculoza reprezinta o mare problema de sanatate publica ce afecteaza de cele mai multe ori o categorie sociala defavorizata si care, pe langa tratament, necesita si anumite conditii de igiena si alimentatie. Mai mult chiar, demnitarii subliniaza faptul ca Romania se afla pe primul loc in Europa in ceea ce priveste TBC, motiv pentru care aceasta boala trebuie incadrata in categoria bolilor speciale.
- Bilete de tratament in statiunile balneare si reintegrarea pe piata muncii
Proiectul de act normativ prevedea, de asemenea, ca bolnavii vor beneficia de bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare. Astfel, conform documentului citat, casele teritoriale de pensii si casele de pensii sectoriale vor pune la dispozitia pensionarilor bilete de tratament si recuperare in functie de solicitarile programului de recuperare.
“Introducem prevederi care tin cont de faptul ca, de cele mai multe ori, bolnavii nu au acces la bilete de tratament, la recuperare in statiuni balneare, nu pot urma programul stabilit cu expunerea lor la pierderea unei pensii de invaliditate”, explica initiatorii in expunerea de motive.
In plus, conform propunerii legislative, casele de pensii vor colabora cu Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca pentru reintegrarea in munca a pensionarilor cu capacitate de munca recuperate. In acest sens, locurile de munca disponibile vor fi transmise cabinetelor de expertiza.
- Bolnavii vor fi verificati medical la 6 luni
Conform legislatiei actuale, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani. Verificarile au loc pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
Proiectul de lege, in varianta adoptata de senatori, scurteaza perioada de revizuire medicala, in sensul ca bolnavii vor fi consultati la 6 luni, nu la 1 an. Motivul adoptarii acestei masuri este, potrivit initiatorilor, faptul ca exista situatii cand o invaliditate se poate ameliora sau recupera dupa 6 luni.
Comanescu Adina
Views – 2431
Lasă un răspuns