Salariului minim pe economie va deveni 1050 lei/lunar incepand cu 1 iulie 2015!!!

salariuConform unei hotarari de guvern (HG 1091/2014 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata), salariul de baza minim brut pe tara garantat va fi de 1.050 lei lunar, pentru un program complet de lucru (mediu pe luna) de 168,667 de ore, reprezentand 6,225 lei/ora. Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina o serie de modificari in calculul veniturilor salariale, după cum urmeaza:

  •  baza lunara de calcul al contributiei pentru accidente de munca si boli profesionale reprezinta salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, cu exceptia cazurilor de accident de munca sau boala profesionala.
  • baz de calcul al contributiei pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara garantate in plata.
  • in ceea ce priveste contributiei pentru persoane cu handicap,  autoritatile si institutiile publice, altele decat institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. Daca nu angajeaza persoane cu handicap in conditiile prevazute mai sus, autoritatile si institutiile publice pot opta pentru indeplinirea uneia dintre urmatoarele obligatii:
    a) sa plateasca lunar catre bugetul de stat o suma reprezentand 50% din salariul de baza minim brut pe tara inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;

b) sa achizitioneze produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate in unitatile protejate autorizate, pe baza de parteneriat, in suma echivalenta cu suma datorata la bugetul de stat, in conditiile prevazute la lit. a).

 

Views – 2707

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.